Η μικροσκοπική Ισλανδία, όπως και η μικροκαμωμένη Μπγιορκ, έχουν πάντα έναν τρόπο να μην περνούν απαρατήρητες. Οταν, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, η οικονομία της χώρας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ακολουθώντας την τραπεζική κρίση, η Ευρώπη πίστεψε ότι έχασε ένα από τα πιο δυναμικά μέλη της. Θα μπορούσε να επιβιώσει και δη να ανακάμψει η οικονομία της χώρας; αναρωτιόνταν όλοι.
Oι Ισλανδές απάντησαν «ναι» και αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, εκεί όπου οι άντρες, όπως λένε, τα έκαναν θάλασσα. Για πολλές νέες, δυναμικές επιχειρηματίες, η κατάρρευση αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους και να παίξουν ηγετικό ρόλο στη δημιουργία μιας πιο ισορροπημένης οικονομίας, με αξίες «γυναικείες»: την ισότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνική ευαισθησία.
Ανάμεσα σε αυτές τις κυρίες πιο επιφανείς είναι η Χάλα Τομασντότιρ (Halla Tomasdottir) και η Κριστίν Πετουρσντότιρ (Kristin Petursdottir), ιδρύτριες της Audur Capital, μιας χρηματο-οικονομικής εταιρείας η οποία μαζεύει κεφάλαια, επιχειρηματικές προτάσεις και ανθρώπους που θα εργαστούν για ένα καλύτερο, και κυρίως σταθερό, μέλλον. Από κοντά τους και η Μπγιορκ, το διάσημο, «τρομερό παιδί» της Ισλανδίας που δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του.
«Συνήθως δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική. Εγώ ζω χαρούμενη στον δικό μου τόπο, στη χώρα της μουσικής», λέει. «Αυτή τη φορά, όμως, ανακατεύτηκα επειδή φαίνεται ότι οι πολιτικοί έχουν βαλθεί να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον μας για χάρη της γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης. Και όμως, η Ισλανδία μπορεί να είναι περισσότερο αυτάρκης και πιο δημιουργική από όσο μας λένε», προσθέτει.
Από τη μια λοιπόν η ιδιόρρυθμη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητά της, από την άλλη οι ικανότατες ιδιοκτήτριες της Audur Capital, το επενδυτικό «Κεφάλαιο Μπγιορκ» γεννήθηκε για χάρη της Ισλανδίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να δώσουν το όνομά μου σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε η ίδια στη συνέντευξη για την επισημοποίηση της συνεργασίας. Το αρχικό ποσό που διέθεσε η εταιρεία για το «Κεφάλαιο Μπγιορκ» ήταν 100 εκατ. ιρλανδικές κορώνες (περίπου 650.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) και η Μπγιορκ, με την επιρροή της, αναζητάει επίσης επενδυτές για αυτόν τον «κουμπαρά» που θα κλείσει στις 30 Απριλίου. Τα χρήματα θα δοθούν σε μικρές επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν την ισλανδική φύση και την παράδοση με σεβασμό, θα είναι οικονομικά βιώσιμες και ταυτόχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες.
«Η οικονομική ανάπτυξη αυτού του είδους ίσως είναι πιο αργή, αλλά είναι σταθερή, ανθεκτική και ανεξάρτητη από τις διακυμάνσεις της Γουόλ Στριτ. Και πάνω από όλα, θα βοηθήσει την Ισλανδία να διατηρήσει την υπέροχη, μοναδική, ανέγγιχτη Φύση της», λέει η Μπγιορκ, που μπορεί να μας ξαφνιάζει ευχάριστα εντός αλλά και εκτός της χώρας της μουσικής, όπου συνήθως κατοικεί.