ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

ευχαριστουμε τον vitsas@

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:


Απλές συμβουλές για την αποτροπή μετάδοσης/προσβολής από τη "γρίππη των χοίρων" :


Τα μόνα σημεία εισόδου του ιού είναι τα ρουθούνια και το στόμα/λαιμός.
Σε μια παγκόσμια επιδημία γρίππης όπως η τρέχουσα, όσες προφυλάξεις κι αν πάρεις είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις την επαφή με τον ιό Η1Ν1.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η επαφή με τον ιό, όσο ο πολλαπλασιασμός του.

Όσο είναι κανείς ακόμα υγιής και δεν δείχνει κάποιο σύμπτωμα μόλυνσης από τον ιό Η1Ν1, μπορεί να πάρει μερικά πολύ απλά μέτρα για να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού και την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων, αντί να αποθηκεύει αντιιικάφάρμακα όπως το Ν95 ή το Tamiflu.

1. Συχνό πλύσιμο των χεριών.


2. Κρατήστε τα χέρια μακριά από το πρόσωπο. Αντισταθείτε σε όποιο "πειρασμό" να ακουμπήσετε το πρόσωπο, εκτός από το φαγητό ή το πλύσιμο.


3. Κάντε γαργάρα με αλατόνερο δυο φορές τη μέρα. Αν δεν σας αρέσει το αλατόνερο χρησιμοποιείστε αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα. Ο ιός Η1Ν1 κάνει 2-3 μέρες μετά την αρχική μόλυνση για να πολλαπλασιαστεί στη στοματική/ρινική κοιλότητα και να εμφανίσει τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Η γαργάρα με το αλατόνερο, κατά κάποιο τρόπο, έχει την ίδια επίδραση σε ένα υγιή άνθρωπο με αυτή που έχει το Tamiflu σε έναν ασθενή. Μην υποτιμάτε αυτή την απλή, φθηνή και ισχυρή μέθοδο πρόληψης.


4. Όμοια προς το παραπάνω, καθαρίστε τα ρουθούνια σας μια φορά τη μέρα με ζεστό (όχι καυτό !) αλατόνερο. Το δυνατό φύσηγμα της μύτης και ο καθαρισμός των ρουθουνιών με μπατονέτα βουτηγμένη σε αλατόνερο είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του πληθυσμού του ιού.


5. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια). Αν χρειάεστε συμπλήρωμα με ταμπλέτες βιταμίνης C βεβαιωθείτε ότι περιέχουν και ψευδάργυρο που επιταχύνει την απορρόφηση της βιταμίνης από τον οργανισμό.


6. Πιείτε όσα περισσότερα ζεστά ροφήματα (π.χ. τσάι, καφέ, κλπ) μπορείτε. Ξεπλένουν τον ιό από το στόμα/λαιμό όπου πολλαπλασιάζεται και τον οδηγούν στο στομάχι, όπου δεν μπορεί να επιβιώσει ή να πολλαπλασιαστεί.

Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης


Στην Ελλάδα λείπει η πίστη, το όραμα, ο ρεαλισμός
Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, επιφανής νομικός
«Θα ήθελα να της προσφέρω ό,τι μπορώ»

Του Νικου Γ. Ξυδακη

Ειναι ο πρώτος Ελληνας που ονομάστηκε σερ από τη βασίλισσα της Αγγλίας για το έργο του, και από τους πιο διακεκριμένους νομικούς διεθνώς στο Συγκριτικό Δίκαιο, σύμβουλος και συνομιλητής ανώτατων δικαστών και πολιτικών ηγετών ανά την Ευρώπη.

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης είναι ένας ζωηρός εξηντάρης άνδρας, με λευκά μαλλιά και γελαστά γαλάζια μάτια. Εχει τα χρώματα του Βρετανού, την ηδεία έκφραση του Ανατολίτη και το περιπαικτικό σπίθισμα βλέμματος του Μεσογειακού. Είναι όλα αυτά. Είναι Ευρωπαίος. Και είναι γοητευτικός· ακούραστος συνομιλητής με ευρύτατη θεματολογία και λεπτό χιούμορ, συναρπαστικός στις δημόσιες ομιλίες του, γνώστης της ευρωπαϊκής τέχνης, αβρός προς τις γυναίκες, φιλόφρων προς την ομήγυρη.

Κατάγεται από παλαιά οικογένεια της Σαντορίνης, με ρίζες στη Βενετία· γεννήθηκε στην Αθήνα, στην οδό Λυκαβηττού, από το γενέθλιο σπίτι του ατένιζε τους αθηναϊκούς λόφους και την Ακρόπολη. Ο Σαντορινιός πατέρας του, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ήταν ένας από τους ευφυέστερους Ελληνες πολιτικούς μεταπολεμικά, συγγραφέας μιας αξιόλογης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδος, που όμως συνέδεσε το όνομά του με σειρά ατυχών επιλογών και με την αποτυχημένη γέφυρα της δικτατορίας προς την ομαλότητα το 1973. Η μητέρα του ήταν ελληνορθόδοξη της Χίου με αγγλική ιθαγένεια, βαθιά θρησκευόμενη.

περισσότερα... www.kathimerini.gr