Στηβ Τζομπς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.


Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, ο συνιδρυτής της Apple, ο δημιουργός τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως το iPhone, το iPad, το iPod, το iMac και το iTunes, ο Στηβ Τζομπς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Στον κλάδο της τεχνολογίας αιχμής οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αμείβονται και με το παραπάνω. Ο Τζομπς ωστόσο, όπως λέγεται, ήταν τρόπον τινά ασκητικός.

Πέραν του ενός δολαρίου ετησίως που ελάμβανε από το 1997, οπότε και επέστρεψε στην Apple, αρνιόταν κατ' εξακολούθηση να λάβει ως μπόνους μετοχές της εταιρείας και άλλα συναφή οικονομικά οφέλη.

"Εάν ζήσεις κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δικαιωθείς". Αυτή ήταν η φράση που κινητροδοτούσε τον Τζομπς, όπως ο ίδιος ανέφερε σε ομιλία του, το 2005, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

"Αυτοί που αποκαλείτε τρελούς, απροσάρμοστους και επαναστάτες πάνε μπροστά στο ανθρώπινο γένος. Αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας με την καινοτόμο σκέψη και τις ριζοσπαστικές τους αποφάσεις".

Ένα χρόνο μετά, το 2006, είχε υπογραμμίσει σε ομιλία του: "Το να θυμάμαι ότι θα πεθάνω σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που με βοήθησε να πάρω τις μεγάλες αποφάσεις στη ζωή μου. Όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, ο φόβος, η ντροπή και η αποτυχία, όλα αυτά απλώς εξαφανίστηκαν μπροστά στην ιδέα του θανάτου, δίνοντας τη θέση τους σε αυτό που έχει πραγματικά σημασία. Το να θυμάσαι ότι πρόκειται να πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει την παγίδα ότι "έχεις κάτι να χάσεις". Είσαι ήδη γυμνός. Δεν υπάρχει λόγος πλέον να μην ακολουθείς καρδιά σου".
Υπόκλιση από τον μεγάλο "αντίπαλο" και τον συνεχιστή
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, τόνισε ότι η επιρροή του Τζομπς "θα βιώνεται για πολλές γενιές". Και πρόσθεσε: "Για όσους είχαμε την τύχη να δουλέψουμε μαζί του, ήταν μία εξωφρενικά μεγάλη τιμή. Θα μου λείψει ο Στηβ".