Η ακράτεια ούρων ταλαιπωρεί το 27% των Ελληνίδων από την ηλικία των 20- Υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία

Πηγή: evdomadaakrateias.blogspot.com

Αριθμός Είδησης: 9977948

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 25/05/2011 15:06 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Η ακράτεια ούρων ταλαιπωρεί το 27% των Ελληνίδων, ηλικίας 20-80 ετών, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητά τους και συχνά προκαλώντας κατάθλιψη. Η λύση, όμως, υπάρχει και είναι απλή: ένα χάπι, το οποίο μάλιστα δεν χρειάζεται να το παίρνει κάποιος εφ΄όρου ζωής.

« Η ακράτεια ούρων είναι ένα θέμα ταμπού, για το οποίο κανείς δε θέλει να μιλήσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας, που επί 20 χρόνια έκρυβε από το σύζυγό της ότι είχε ακράτεια και τού το ομολόγησε, όταν άρχισε να κάνει θεραπεία. Σήμερα, κυκλοφορούν επτά φάρμακα, τα οποία καλύπτονται από όλα τα ταμεία και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλους όσοι πάσχουν από ακράτεια ούρων», επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εγκράτειας Ούρων (20-24 Ιουνίου), ο ουρολόγος-διευθυντής ΕΣΥ και πρόεδρος τους Ουρολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, Σταύρος Χαραλάμπους.

Παρότι δεν αποτελεί απειλητική κατάσταση για τη ζωή, η ακράτεια των ούρων ασκεί σωματική και ψυχολογική επίδραση στους ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα τους επιφορτίζει και με οικονομική επιβάρυνση. Τα άτομα με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης, ενός συνδρόμου που προκαλεί συχνουρία και ακράτεια ούρων, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και κατάθλιψης σε σχέση με όσους δεν έχουν το πρόβλημα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Χρυσάνθης Κωστάκη, μιας νέας γυναίκας που έπασχε από σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης και αναγκαζόταν κάθε μισή ώρα να πηγαίνει στην τουαλέτα. «Δεν μπορούσα να δουλέψω , δεν μπορούσα να βγω έξω, ούτε να μπω σε λεωφορείο. Ευτυχώς, δεν είχα ακράτεια. Τον τελευταίο χρόνο παίρνω φάρμακα, ένα χάπι κάθε βράδυ, και η ζωή μου έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο. Πριν από λίγες ημέρες πήγα στο θέατρο και δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να ουρήσω για 3,5 ώρες. Πέρα από μια ελαφρά ξηροστομία δεν έχω καμιά ενόχληση από το φάρμακο», ανέφερε η κ. Κωστάκη.

Ανεργία και κατάθλιψη λόγω ακράτειας

«Η ακράτεια των ούρων, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι, επιδρά σαρωτικά στη ζωή των ασθενών, εκλαμβανομένη ως μια βαθιά απώλεια της υγείας, που προκαλεί θυμό και λύπη, καθώς και αίσθημα ντροπής και κατάθλιψης. Οι ασθενείς αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και εμφανίζουν σημαντική απώλεια της αυτοπεποίθησής τους, με αντίκτυπο στις κοινωνικές συναναστροφές, στη σεξουαλική ζωή και στην ψυχική τους υγεία», τόνισε ο κ. Χαραλάμπους.

Είναι όμως αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι, αντί να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία, πολλοί ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη κρύβουν το πρόβλημά τους και υποφέρουν σιωπηλά, ενώ όσοι πάνε στο γιατρό συνήθως το κάνουν πέντε χρόνια μετά την έναρξη του προβλήματος.

«Η υπερδραστήρια κύστη δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική ούτε για τους ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Παραδόξως, οι ηλικιωμένοι έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι η ακράτεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Το ζήτημα της ακράτειας είναι συχνά η αφορμή για την απώλεια της ανεξαρτησίας για τον ηλικιωμένο ασθενή. Και παρ' όλο που η πλήρης εγκράτεια δεν είναι πάντοτε εφικτή, σημαντική βελτίωση μπορεί συνήθως να επιτευχθεί στους περισσότερους, ώστε να διατηρείται μια φυσιολογική ζωή», πρόσθεσε ο κ. Χαραλάμπους.

Πότε πρέπει να ανησυχήσει κάποιος

Τα συμπτώματα, που θα οδηγήσουν κάποιον να αντιληφθεί ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, είναι η συχνουρία (ούρηση 8 ή περισσότερες φορές κατά το 24ωρο), η επιτακτική ακράτεια των ούρων (η ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων, έπειτα από απότομο και συνεχές αίσθημα επιτακτικής ούρησης, που δεν μπορεί να ανασταλεί), η επιτακτικότητα (δηλαδή αιφνίδιο, ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση), η νυκτουρία (η έγερση για ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου περισσότερο από 3 φορές). Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για ένα άτομο, που υποπτεύεται ότι πάσχει από υπερδραστήρια κύστη, είναι να συζητήσει το πρόβλημά του με τον ουρολόγο.

Οι θεραπείες

Εάν διαγνωστεί σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία ή φαρμακοθεραπεία. Οι συντηρητικές τεχνικές βοηθούν τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συμπτώματά τους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, οι ασκήσεις που αφορούν τη λειτουργική ρύθμιση της ουροδόχου κύστης και η αλλαγή των συνηθειών, που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών. Η φαρμακοθεραπεία εξάλλου αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης. Με τη λήψη φαρμάκων, τα συμπτώματα αμβλύνονται, λόγω της ελάττωσης των ακούσιων συσπάσεων της κύστης και της αύξησης της χωρητικότητάς της. Έτσι, καθυστερούν την πρώτη επιθυμία για ούρηση, μειώνουν τη συχνουρία και τα επεισόδια ακράτειας.

«Το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία ανέρχεται στο 70%-75% των ασθενών. Σε 11.956 ασθενείς, από 61 μελέτες, φάνηκε ότι τα αντιμουσκαρινικά φάρμακα θεράπευσαν ή βελτίωσαν όλες τις παραμέτρους της ούρησης έναντι του placebo και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Επίσης, η ελάχιστη μείωση στα επεισόδια ακράτειας, που γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και έχει θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής, είναι 3 με 4 επεισόδια ανά εβδομάδα.Τα αποτελέσματα του ίδιου φαρμάκου δεν είναι ίδια σε όλους τους ασθενείς. Επομένως, πρέπει να αξιολογούμε σωστά τον ασθενή, ώστε να του χορηγήσουμε το κατάλληλο γι' αυτόν φάρμακο. Η επίδραση της χρόνιας χρήσης όλων των αντιμουσκαρινικών (με εξαίρεση την oxybutinin) είναι θετική σε καθημερινές παραμέτρους ποιότητας ζωής, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, ο ύπνος και το συναίσθημα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και σπάνια οδηγούν στη διακοπή του φαρμάκου», εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους.

Τεράστιο το κόστος

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη για την ακράτεια ούρων, που έγινε από τη Β΄ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Άγγελο Λιάπη, σε 2.000 γυναίκες, οι Ελληνίδες μεταξύ 20 και 80 ετών ξοδεύουν για προϊόντα, όπως οι σερβιέτες και οι πάνες, 10.743.007 ευρώ το μήνα και 128.916.084 ευρώ το χρόνο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο ετησίως εμφανίζουν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης. Η υπερδραστήρια κύστη προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ηλικία, αν και είναι συχνότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Να σημειωθεί ότι η ακράτεια αφορά το 30% του γηριατρικού πληθυσμού (άνω των 60 ετών) και περίπου το μισό πληθυσμό των τροφίμων σε οίκους ευγηρίας.

Πρόσφατα, η επιδημιολογική μελέτη EPIC, η πρώτη που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού στην Ευρώπη και στον Καναδά σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας, έδειξε ότι το 11,8% των ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών, παρουσιάζουν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης, ενώ σε ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό είναι περίπου 17%. Με βάση την πληθυσμιακή μελέτη (EPIC) των 16.776 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερδραστήριας κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες.

Α. Φωτοπούλου


Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε επίσης:
- iKYPROS.com

Είναι επικίνδυνο να παίζει κανείς με τις δυνάμεις της φύσης και της ενέργειας.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Princeton έχουν ανακαλύψει κάτι που θεωρείται τρομακτικό.

Για αρκετούς μήνες έτρεφαν δύο ομάδες ποντικών, μια ομάδα με τα τρόφιμα που φυλάσσονταν στο ψυγείο, και το άλλο με τα τρόφιμα φυλάσσονταν σε ψυγείο, αλλά με πολλά διακοσμητικούς μαγνήτες κολλημένοι στην πόρτα του.


Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να δουν πώς αυτά επηρεάζουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα τρόφιμα. Παραδόξως, μετά από αυστηρές δοκιμές, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν ακτινοβολημένα τρόφιμα από τους μαγνήτες είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο από ό, τι στην άλλη ομάδα.

Οι μαγνήτες που συνδέονται με οποιαδήποτε ηλ. οικιακή συσκευή, αυξάνουν την κατανάλωση ρεύματος της εν λογω συσκευής διότι αυξάνουν την ηλεκτρομαγνητική δύναμη του ηλεκτρικού πεδίου της.

Ο καθένας έχει έναν μαγνήτη στο ψυγείο, ως διακοσμητικό στοιχείο, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε υποψία ότι είναι επιβλαβή. Αλλά είναι θανατηφόροι.

Είναι επικίνδυνο να παίζει κανείς με τις δυνάμεις της φύσης και της ενέργειας. Εάν έχετε ένα μαγνήτη, απομακρύνετε τον αμέσως από κάθε τροφή.

Ανεξήγητα, η Ισπανική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν έδωσε προειδοποιητικό μήνυμα, αλλά χάρη στο Διαδίκτυο και την προθυμία όλων, μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.