Το καλοκαίρι πέρασε, οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές όπου να' ναι φτάνουν στο τέλος τους και κάποιοι από εμάς μαζί με τις πρώτες αποφάσεις για το νέο έτος βάζουμε σκοπό ζωής από εδώ και πέρα να προσέχουμε περισσότερο και την υγεία μας.
Τι είναι άραγε αυτές οι "ύποπτες" αλλαγές στο δέρμα μας; Μήπως μετά από τόσους μήνες ανησυχούμε για την εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα μας, τις πρόωρες ρυτίδες και γενικά τη φωτογήρανση; Ο κίνδυνος ακούει στον όρο μελάνωμα, την πιο κακοήθη και ταχέως εξελισσόμενη μορφή καρκίνου του δέρματος, που μόνο σε εξαιρετικά πρώιμα στάδια θεραπεύεται.
Αν και κανείς από εμάς δεν μένει στο απυρόβλητο, ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας- καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι ακόμα πιο προσεχτικοί πρέπει να είναι:
-όσοι έχουν λευκό τύπο δέρματος- ανοιχτόχρωμα μαλλιά, μάτια και επιδερμίδα.
-άτομα με πολλούς σπίλους (ελιές) ή άτυπους σπίλους, που προδιαθέτουν για μελάνωμα και εντοπίζονται με εξέταση από ειδικό.
-όσοι έχουν υποστεί ένα ή δυο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική τους ηλικία- ειδικά κάτω από την ηλικία των 15 ετών.
-άτομα με γενετική προδιάθεση (ατομική ή οικογενειακό ιστορικό, όπου αναφέρεται μελάνωμα)
-όσοι κάνουν συχνά τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ)
Τα σημεία που πρέπει να ελέγχετε 2 με 3 φορές τον χρόνο είναι:
-Με σηκωμένα τα χέρια, το μπροστινό και πίσω μέρος του σώματος σας, καθώς και τις πλάγες πλευρές.
- Τα μπράτσα, την μπροστινή και πίσω επιφάνεια των χεριών και τις παλάμες.
-Την πίσω επιφάνεια των ποδιών, τα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα, τα πέλματα και την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.
-Το πίσω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς.
-Το λαιμό , το πρόσωπο και το τριχωτό του κεφαλιού (χωρίστρα χωρίστρα με ένα φορητό καθρέφτη).
Προς διερεύνηση:
-αν ο σπίλος έχει ανώμαλο περίγραμμα και ασυμμετρία.
-ετερογένεια στο χρώμα
-εμφανίζει κάποια εξέλκωση ή σχηματίζει "βουναλάκια"
-αν ματώνει από μόνος του.
-αν είναι μεγάλος, διότι οτιδήποτε είναι πάνω από πέντε χιλιοστά και κυρίως πάνω από ένα εκατοστό πρέπει άμεσα να εξεταστεί από ειδικό.
Επειδή κάθε χρόνο για 2.000 Έλληνες ένας σπίλος γίνεται μελάνωμα, με την παραμικρή αμφιβολία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας