Πηγή: www.kathimerini.gr
MONIMEΣ ΣTHΛEΣ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-02-09
Φίλες και Φίλοι των σελίδων μας, αυτή η σελίδα θέλουμε να είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα. Καλή διάθεση.
Στους Αιγυπτιακούς παπύρους πριν από 3500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο.Οι Αιγύπτιοι επίσης προσέφεραν στους θεούς τους κηρύθρες με
μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού.
Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται
ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι.
Στις Μυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β ανάμεσα στα άλλα προϊόντα βασικής διατροφής αναφέρεται και το μέλι (me-ri)
Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών.
Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη Μέλισσα.
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για
τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.
Ο Πυθαγόρας και ο Δημόκριτος πίστευαν ότι ενισχύει την ετοιμότητα του πνεύματος και αποτελεί βασική τροφή για την μακροβιότητα.
Με ψωμί ολικής άλεσης, με μέλι και αμύγδαλα τρέφονταν οι Πυθαγόρειοι.
Στα κλασικά χρόνια το μέλι ήταν ένα από τα συστατικά του μυτωτού (είδος χυλού). Τα όσπρια επίσης τα έτρωγαν κατά κανόνα με τη μορφή χυλού προσθέτοντας ανάμεσα στα άλλα και μέλι. Ευρύτατα διαδεδομένοι ήταν και οι πλακούντες (γλυκίσματα με πολλά αρτύματα: μέλι, ξηρούς καρπούς και μυρωδικά, δημιουργήματα των πλακουντοποιών)
Στην περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας το μέλι ήταν μέρος της διατροφής, ιδιαίτερα στα μοναστήρια. Σε κείμενα της εποχής αναφέρονται τα παρακάτω: "Πίνομεν και ζωμόν μετά μέλιτος" και "Ορύζιν με το μέλιν", "όξος τε και μέλιν εκ του ακάπνιν" (αυτό που βγαίνει πριν καπνιστούν οι μέλισσες, το εκλεκτόν).
Μέλι
Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφούνται αμέσως, γι' αυτό & το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, για τους αθλητές, τα παιδιά, τις εγκύους, τους αρρώστους και για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία γνωστά σαν ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό & τη θρέψη, είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα, και τέλος ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.
Η συγκέντρωση των βιταμινών που έχει το μέλι δεν είναι αρκετή για τις ημερήσιες ανάγκες μας, βοηθούν όμως για την απορρόφηση των ζαχάρων.
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.
Το μέλι βοηθά σημαντικά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη που βοηθά ιδιαίτερα άτομα που λόγω καθιστικής εργασίας υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών.
Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή ατή θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού κι επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα κρυστάλλωσης, είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης/γλυκόζης, η σχέση γλυκόζης/νερού), η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη, η παρουσία του ζαχάρου μελιζιτόζη κ.α. Ενα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε και νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.
Το χρώμα είναι χαρακτηριστικό της προέλευσης του μελιού. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφωρο, σίδηρο, νάτριο κλπ) και λένε πως έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Τα ανοικτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση.
Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορο λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για την διατροφή μας. Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R (60 mg/100gr γύρης), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Η γύρη περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η φυσιολογική εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται σημαντικά από την παρουσία των ορμονών αυτών,
Η γύρη βοηθά στην διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχεί διουρητική δράση. Η γύρη βελτιώνει την όρεξη γι αυτό και συνίσταται ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις:
Αδυναμία και γενικής εξασθένισης του οργανισμού.
Απώλεια βάρους
Εντερικών ανωμαλιών.
Ψύχωσης και νευρασθένειας
Απώλεια μνήμης
Κακού μεταβολισμού
Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοήθα ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση) Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη). Η γύρη είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Η γύρη μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης (κλιμακτήρίος περιόδου). Η γύρη δίνεί ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την σεξουαλική κατάσταση
Περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό του νερού, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, την λειτουργία των ωοθηκών και του Ουροειδούς αδένα, και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος. Οι υγιέστεροι και περισσότερο μακρόβιοι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου στη Ρωσία και του βουνού Βικαμπόμπα στο Εκουαντόρ. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό· τους διαιτολόγιο.
Τριάντα πέντε γραμμάρια γύρης (μια κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας. Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς διακοπή για 4-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια όπως έχει ή διαλυμένη.
Είναι κρεμώδη ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για την διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας γι’ αυτό και ονομάζεται "γάλα των μελισσών". Η ονομασία "βασιλικός πολτός" (Β.Π.) προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και η ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από τη τροφή αυτή. Στο Β.Π. βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.
Ο Β.Π. είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Η μέση χημική του σύσταση είναι:
υγρασία 65%,
πρωτεΐνες 14%,
υδατάνθρακες 12%
λιπίδια 5% και
ανόργανα στοιχεία 1%.
Το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από διάφορες ενώσεις όπως το
10-υδροξυδεκενοϊκό οξύ, η γ-γλουβουλίνη, νουκλεϊκά οξέα όπως το DNA και το RNA βιταμίνες της ομάδας Β, η βιαταμίνη C, το παντοθενικό οξύ,η βιοπτερίνη, η νεοπτερίνη, η ακετυλοχολίνη, γενετήσιες ορμόνες (οιστραδιόλη, τεστοστερόλη, προγεστερόλη) και άλλες. Αρκετά συστατικά του βασιλικού πολτού παραμένουν απροσδιόριστα.
Το χρώμα του Β.Π έχει μεγάλη σημασίαγιατι αποτελεί δείκτη της φρεσκότητας και της καταλληλότητας του. Ο φρέσκος πολτός έχει ασπουδερό λαμπερό χρώμα. Η υφή του είναι ζελατινώδη παχύρευστη αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pΗ που έχει (3,5 - 4,5).
1. Ο Βασιλικός Πολτός βοηθά στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε 10-υδροξυ-δεκενοϊκό και παντοθενικό οξύ.
2. Ο Β.Π. βοηθά το γηρασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό. Στους υποτασικούς παρατηρήθηκε αύξηση της πίεσης και γενικά σ' όλους διαπιστώθηκε αίσθημα ευφορίας. Παρόμοιες μελέτες απέδειξαν τη μεγάλη ωφελιμότητα του στην γηριατρική.
3. Ο Β.Π. βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παιδιατρική. Ιταλοί επιστήμονες μετά από μακρόχρονα πειράματα σε βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, σε παιδιά ηλικίας μέχρι 7,5 χρόνων, καθώς επίσης και σε παιδιά με αναιμία, πνευμονία βακτηριακές λοιμώξεις και άλλα κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
· Σ' όλες τις περιπτώσεις ο Β.Π. αύξησε το σωματικό βάρος.
· Βελτιώνει σημαντικά την όρεξη. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως 20 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής.
· Αυξάνονται & σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά.
· Ενισχύεται σημαντικά η δυναμικότητα του οργανισμού & η αντοχή του στις αρρώστιες.
1. Η υψηλή περιεκτικότητα του Β.Π. σε ακετυλοχολίνη (1,2 mg/gr Β.Π.) βοηθά ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος και θεραπεύει την χρόνια δυσκοιλιότητα.
2. Βελτιώνει τη γενική διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, την όρεξη και τέλος βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη.
3. Ο Β. Π. έχει αντισηπτικές και μικροβιοκτόνες ιδιότητες.
4. Βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπέρκειας.
5. Ο Β.Π. βρέθηκε ότι είναι ωφέλιμο θεραπευτικό μέσο για την προστασία των ουλών από αιμορραγίες.Το ανθόμελο, όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, παίρνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Ετσι έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με δύο κύριες κατηγορίες: τo πευκόμελο και το μέλι ελάτου.
Η... εξέλιξη: Κρυστάλλωση ή ζαχάρωσηΗ κρυστάλλωση ή ζαχάρωση, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για πολλά είδη μελιού κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα ή τη γνησιότητά του και φυσικά δεν επηρεάζεται η θρεπτική του αξία.
Υπάρχουν μέλια που δεν κρυσταλλώνουν, όπως αυτά που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, έλατο κ.ά.).
Το θυμαρίσιο κρυσταλλώνει ύστερα από πολύ καιρό, ενώ το ανθόμελο πολύ γρήγορα.
Εύκολα όμως ένα κρυσταλλωμένο μέλι επανέρχεται σε μπεν μαρί. (Βάζετε το βάζο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.)
Νοθεύεται; Οχι εύκολαΤο μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται εύκολα. Αναμειγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η πιο συχνή νοθεία είναι αυτή ανάμειξης ελληνικού με εισαγόμενου μελιού ή πώλησης εισαγόμενου για ελληνικό. Επίσης έχει καταγγελθεί και νοθεία με ισογλυκόζη.
Βασιλικός πολτός: Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά Είναι φυσική πρωτεϊνούχος τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πρωτεϊνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες (ειδικά του συμπλέγματος Β) σάκχαρα, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία. Εχει υψηλή βιολογική αξία και είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ειδικότερα βοηθά στις καρδιακές παθήσεις, στο άσθμα, στην αναιμία, στον διαβήτη, στο κυκλοφορικό, στο νευρικό σύστημα και ωφελεί όσους αθλούνται, κάνουν έντονη πνευματική εργασία, έχουν αδύναμο οργανισμό, ενώ ενισχύει και τη σεξουαλική ικανότητα.
Πανάρχαιο φάρμακο: μετρά 3.500 χρόνιαΗ αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Στους αιγυπτιακούς πάπυρους πριν από 3.500 χρόνια αναφέρεται ως φάρμακο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών ότι η ζωή παρατείνεται, όταν καταναλώνεται καθημερινά μέλι και γάλα. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι, ενώ ο Δίας ανατράφηκε από τη νύμφη Μέλισσα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και ο Αριστοτέλης πίστευε ότι χάριζε μακροζωία. Οι παιδαγωγοί στη Σπάρτη αποσύρονταν με τους εφήβους στρατιώτες για έναν μήνα στον Ταϋγετο, όπου ζούσαν τρώγοντας μόνο μέλι, γι αυτό και τον έλεγαν μήνα του μέλιτος. Ο Ομηρος το εκθειάζει στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Προσοχή στα βρέφηΗ κατανάλωση του μελιού μπορεί να ξεκινήσει μετά τη συμπλήρωση του ενός έτους. Τα βρέφη τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους τρέφονται με γάλα και σιγά σιγά περνούν και στις άλλες τροφές. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούν να καταναλώνουν άφοβα μέλι, γατί τότε έχει αναπτυχθεί πλήρως η εντερική τους χλωρίδα.
Τips: Για τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα στύψτε μισό λεμόνι και ανακατέψτε το με δύο κουταλιές μέλι.
περισσότερα;;;Βοήθησε για την διατήρηση της απαγόρευσης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού! | ||
Προθεσμία: 2 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα)! Η κρίσιμη ψήφος από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της απαγόρευσης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 πλησιάζει! Ζητήστε από τις πρεσβείες 10 χωρών να υποστηρίξουν το δικαίωμα της Ελλάδας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Γαλλίας να διατηρήσουν το περιβάλλον, την υγεία των πολιτών τους και τη γεωργία τους απαλλαγμένη από μεταλλαγμένα!
| ||
The New York Times
Πίσω από το πατρικό του σπίτι, στον λόφο ψηλά, ο Ντέρλι Γκριμ γονατίζει για να αγγίξει έναν μαύρο σωλήνα που φέρνει νερό από την πηγή. Ο Ντέρλι Γκριμ, 19 ετών, όπως πολλοί άλλοι σ’ αυτή τη μικρή αγροτική πόλη, όπου κατοικούν κυρίως γερμανόφωνοι μετανάστες, πιστεύει ότι υπάρχει κάτι στο νερό -ένα μυστηριώδες ορυκτό ίσως- που ευθύνεται για το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό διδύμων της περιοχής. «Η γενετική δεν μπορεί να τα εξηγήσει όλα», λέει ο Γκριμ, δίδυμος ο ίδιος.
Οι γενετιστές θα ήθελαν να διαφωνήσουν μαζί του, αλλά δεν έχουν, ούτε αυτοί, ολοκληρωμένη εξήγηση για τα 38 ζευγάρια διδύμων, σε σύνολο 80 οικογενειών, που ζουν μαζεμένα σε μια έκταση μόλις τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων...
Οι φοιτητές αυξάνονται, οι υποδομές και ο αριθμός των διδασκόντων παραμένουν «στάσιμα» … Ενα ακόμη τμήμα περιφερειακού πανεπιστημίου αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των φοιτητών. Πρόκειται για το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η γενική συνέλευση του οποίου αποφάσισε επ’ αόριστον αναστολή της λειτουργίας του λόγω των ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Οικονομικό Κρήτης, τη Φιλοσοφική Κρήτης και τα Παιδαγωγικά Θεσσαλονίκης και Κρήτης.
Πολύς θόρυβος γίνεται από προχθές σχετικά με την υποχρέωση δήλωσης των στοιχείων ταυτότητας σε περίπτωση αγοράς καρτοκινητού. Έτσι, λέει, θα καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα. Το βέβαιο είναι ότι με ένα τέτοιο, πρόχειρα φτιαγμένο γραφειοκρατικό κατασκεύασμα μάλλον με τη λογική τα βάζουν -και με την αγορά που τους δίνει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο- παρά με την εγκληματικότητα. Η γραφειοκρατία είναι επώνυμη και στην προκειμένη περίπτωση ονομάζεται προχειρότητα. Κάποιοι, προκειμένου να καλύψουν την ανικανότητά τους και να δείξουν ότι κάτι κάνουν λειτουργούν τελείως σπασμωδικά εφαρμόζοντας όλες μαζί τις συνταγές management που θα έπρεπε να αποφύγουν, όπως:
To management της μαργαρίτας: Να το κάνω; Να μην το κάνω; (Υπάρχει μία επιστολή εδώ και καιρό και δημοσιοποιείται μόλις τώρα…)
To management του ελικοπτέρου: Πετάμε πάνω από το πρόβλημα, σηκώνουμε σκόνη και φεύγουμε πάλι. (Αυτό ακριβώς που κάνουν σήμερα!)
To management του κροκοδείλου: Μεγάλο στόμα μικρό μυαλό. (Το μεγάλο στόμα είναι τα ΜΜΕ που είναι η ντουντούκα της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάποιοι βάλθηκαν να μας πείσουν ότι έτσι γίνεται στην Εσπερία, αλλά είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αυτό για το μυαλό δεν θα το σχολιάσω γιατί δεν έχω τα χρήματα να οργανώσω μία χλιδάτη απόδραση έτσι και με στείλουν στον Κορυδαλλό)
To management του μαγγανοπήγαδου: πάντα σε κίνηση αλλά χωρίς να γίνεται καμία πρόοδος (Απλά, η ελληνική πραγματικότητα…)
To management του Μωυσή: Έβαλε τους ανθρώπους του στην έρημο και περίμενε το θαύμα (περίπου όπως ψάχνουν σήμερα να βρουν τον Παλαιοκώστα).
Ας δούμε όμως γιατί το μέτρο -με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί- είναι βλακώδες, πρόχειρο και ως εκ τούτου καταδικασμένο να αποτύχει, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει μύρια προβλήματα:
1) Σε όλες τις χώρες όπου έχει εφαρμοστεί προϋπήρχε διάλογος με τις εταιρείες και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι καθώς και οι επιπτώσεις στην αγορά. Η κινητή είναι η χρυσοτόκος όρνιθα και τα δίκτυα συνεισφέρουν σημαντικά στον δημόσιο κορβανά. Αν εφαρμοστεί ο νόμος θα θίξει σε κάποιο βαθμό το 40-45% των εσόδων των δικτύων και εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό σε μία εποχή που τα ταμεία είναι άδεια.
2) Η καρτοκινητή αφορά 13.000.000 χρήστες ήτοι το 65% της αγοράς. Πιστεύει το κράτος ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη χρήση 13.000.000 συσκευών; Και αν ναι τότε γιατί δεν βρίσκει τις κλεμμένες συσκευές από το ΙΜΕΙ (που είναι μόνο μερικές χιλιάδες) έτσι για να μας δώσει ένα δείγμα των ικανοτήτων του;
3) Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες SIM. Πως θα ελεγχθεί η χρήση όλων αυτών; Επίσης κάθε μέρα κλέβονται δεκάδες κινητά. Πως θα ξέρουν οι ιθύνοντες ποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για «κακό» σκοπό;
4) Πως θα καλυφθεί η ανάγκη των 2.000.000 λαθρομεταναστών που δεν θα μπορούν να αγοράσουν επώνυμα; Είναι προφανές ότι το μέτρο θα δημιουργήσει μία ζήτηση για «μαύρες» κάρτες και ως εκ τούτου μία μαύρη αγορά αφού πολλοί θα σπεύσουν να καλύψουν τη συγκεκριμένη ανάγκη μέσω της παραοικονομίας (αφού δεν θα μπορεί να γίνει νόμιμα). Όλοι ξέρουμε ότι μεγάλο μέρος της διακίνησης καρτών γίνεται από αλλοδαπούς. Ποιος θα τους αστυνομεύσει όλους αυτούς; Οι ίδιοι που αδυνατούν να αστυνομεύσουν τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας;
5) Τι θα γίνει με τα 15.000.000 τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας; Πως θα ελεγχθούν; Θα παραδίδουν το κινητό στην άφιξη και θα τους το επιστρέφουμε στην αναχώρηση;
6) Ποιος θα εμποδίσει κάποιον ο οποίος θέλει να παρανομήσει να πάει σε μία χώρα που η καρτοκινητή διακινείται ελεύθερα να πάρει μερικές κάρτες, να τις φορτώσει και να κάνει τη δουλειά του; Όποιος έχει λόγο να κάνει κάτι βρίσκει και τον τρόπο...
7) Η διακίνηση των καρτών εκτός από τους μετανάστες γίνεται από τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα σε όλη τη χώρα. Έχει σκεφτεί / υπολογίσει κανείς τι επιπτώσεις θα έχει το μέτρο στο οικοσύστημα της αγοράς και μάλιστα σε περίοδο κρίσης;
8) Σε πολλές χώρες τα καταστήματα που ανήκουν στα δίκτυα ζητούν στοιχεία ταυτότητας (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) αλλά τα κιόσκια όχι. Ο υπογράφων αγόρασε μόλις πριν από 10 ημέρες πέντε κάρτες SIM στην Ισπανία -για τις ανάγκες της συντακτικής ομάδας στη Smart Press- χωρίς να του ζητηθεί κανένα στοιχείο ταυτότητας (ενώ πέρσι που αγοράσαμε από την Telefonica μας ζητήθηκε το διαβατήριο).
Υπάρχει λύση;
Φυσικά και υπάρχει!
Η πρώτη που είναι και άμεση είναι να βάλουν ένα jammer -κοστίζουν από 5 μέχρι 10.000 ευρώ) στον Κορυδαλλό μπλοκάροντας όλα τα κινητά μέσα στις φυλακές (sorry κύριε Διευθυντά μου και το δικό σας...)
Η δεύτερη είναι να ξεκινήσουν έναν διάλογο με τις εταιρείες κινητής και εφόσον αποφασιστεί να γίνει κάποια τέτοια κίνηση αυτό να γίνει μεθοδευμένα, προσεκτικά, με τη γνώμη των ειδικών και σταδιακά, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει στο όλο οικοσύστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες έχουν αποδείξει ότι σέβονται το νόμο και είναι γνωστό ότι έχουν συμβάλλει στην εξιχνίαση αρκετών υποθέσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ίδιες οι αρχές «καμαρώνοντας» κατά τη σύλληψη έχουν προδώσει αρκετά μυστικά (όπως π.χ. ότι μπορούν ακόμα και αν αλλάξει η SIM να εντοπίζουν το κινητό). Αποτέλεσμα; Στην επόμενη περίπτωση οι απαγωγείς χρησιμοποιούσαν ένα κινητό και το πέταγαν…
Ας ξεκινήσει λοιπόν ένας διάλογος για να βρεθεί μία ψύχραιμη και σωστή λύση στο πρόβλημα. Διαφορετικά θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά αυτό που έχει πει ο Honore de Balzac: «Γραφειοκρατία είναι ένας τεράστιος μηχανισμός που τον χειρίζονται πυγμαίοι».
Το καλοκαίρι πέρασε, οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές όπου να' ναι φτάνουν στο τέλος τους και κάποιοι από εμάς μαζί με τις πρώτες αποφάσεις για το νέο έτος βάζουμε σκοπό ζωής από εδώ και πέρα να προσέχουμε περισσότερο και την υγεία μας.
Τι είναι άραγε αυτές οι "ύποπτες" αλλαγές στο δέρμα μας; Μήπως μετά από τόσους μήνες ανησυχούμε για την εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα μας, τις πρόωρες ρυτίδες και γενικά τη φωτογήρανση; Ο κίνδυνος ακούει στον όρο μελάνωμα, την πιο κακοήθη και ταχέως εξελισσόμενη μορφή καρκίνου του δέρματος, που μόνο σε εξαιρετικά πρώιμα στάδια θεραπεύεται.
Αν και κανείς από εμάς δεν μένει στο απυρόβλητο, ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας- καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, επισημαίνει ότι ακόμα πιο προσεχτικοί πρέπει να είναι:
-όσοι έχουν λευκό τύπο δέρματος- ανοιχτόχρωμα μαλλιά, μάτια και επιδερμίδα.
-άτομα με πολλούς σπίλους (ελιές) ή άτυπους σπίλους, που προδιαθέτουν για μελάνωμα και εντοπίζονται με εξέταση από ειδικό.
-όσοι έχουν υποστεί ένα ή δυο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική τους ηλικία- ειδικά κάτω από την ηλικία των 15 ετών.
-άτομα με γενετική προδιάθεση (ατομική ή οικογενειακό ιστορικό, όπου αναφέρεται μελάνωμα)
-όσοι κάνουν συχνά τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ)
Τα σημεία που πρέπει να ελέγχετε 2 με 3 φορές τον χρόνο είναι:
-Με σηκωμένα τα χέρια, το μπροστινό και πίσω μέρος του σώματος σας, καθώς και τις πλάγες πλευρές.
- Τα μπράτσα, την μπροστινή και πίσω επιφάνεια των χεριών και τις παλάμες.
-Την πίσω επιφάνεια των ποδιών, τα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα, τα πέλματα και την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.
-Το πίσω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς.
-Το λαιμό , το πρόσωπο και το τριχωτό του κεφαλιού (χωρίστρα χωρίστρα με ένα φορητό καθρέφτη).
Προς διερεύνηση:
-αν ο σπίλος έχει ανώμαλο περίγραμμα και ασυμμετρία.
-ετερογένεια στο χρώμα
-εμφανίζει κάποια εξέλκωση ή σχηματίζει "βουναλάκια"
-αν ματώνει από μόνος του.
-αν είναι μεγάλος, διότι οτιδήποτε είναι πάνω από πέντε χιλιοστά και κυρίως πάνω από ένα εκατοστό πρέπει άμεσα να εξεταστεί από ειδικό.
Επειδή κάθε χρόνο για 2.000 Έλληνες ένας σπίλος γίνεται μελάνωμα, με την παραμικρή αμφιβολία συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Μαθαίνοντας τη «γλώσσα του σώματος»!
- Είσαι κατακριτικός σε αυτό που ακούς όταν στηρίζεις το πηγούνι με την παλάμη και ακουμπάς το δείκτη στο μάγουλο.
- Διαφωνείς όταν «μαδάς» το ρούχο σου.
- Ανυπομονείς όταν παίζεις «ταμπούρλο» με τα δάχτυλά σου.
- Κατανοείς όταν κινείς αργά (πάνω-κάτω) το κεφάλι. Αν αυτή η κίνηση είναι γρήγορη σημαίνει ότι συμφωνείς.
- Ενώνεις πρώτα τις άκρες των δαχτύλων των χεριών σου και μετά και τις δυο παλάμες: είναι φανερό ότι πήρες την απόφασή σου.
- Χαμηλώνεις το βλέμμα: νικήθηκες…
- Πλέκεις τα δάχτυλα των χεριών πίσω από το κεφάλι και τεντώνεις τους αγκώνες προς τα έξω: διαλαλείς την ανωτερότητά σου.
- Σταυρώνεις τους αστράγαλους και τα χέρια: βρίσκεσαι σε άμυνα.
- Φανερώνεις ότι αμφιβάλλεις σε αυτά που ακούς όταν στρίψεις τον λαιμό και ξύνεσαι κάτω από το αυτί.
- Ανταποκρίνεσαι σε αυτό που λέει ο συνομιλητής σου όταν μιμηθείς τη δική του σωματική στάση.
- Αν ως ομιλητής τεντώνεις τα χέρια προς τα εμπρός με τις παλάμες προς τα κάτω σημαίνει ότι είσαι βέβαιος για το τι λέει το ακροατήριο.
- Τέλος και κάτι που ίσως δεν χρειαζότανε ιδιαίτερη ερμηνεία είναι ότι όταν κινείσαι διαρκώς δείχνεις τη νευρικότητά σου…
Από: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Wonderful World
1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 987 65
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321
1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111
9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888
Brilliant, isn’t it?
1 x 1 = 1